Коя е Лиана Антонова

Лиана Антонова, която преди години радваше хората от сцената и екрана със своето вокално майсторство и неоспорима обаятелност, изведнъж се оттегли от светския живот и артистичната си изява, като се превърна в нов мит и извор на надежда за безбройните си читатели в България с поредица от девет книги /за сега/, този път на духовно образователни теми. Без съмнение тя е най-четеният български писател за момента в България.

Коя е Лиана Антонова?
Лиана Антонова произлиза от обикновено българско семейство, в което човешките добродетели, морал, традиция и вяра в Бога са силно застъпени. Това е и единственото наследство което е получила в живота, всичко друго е нейна придобивка постигната в резултат на собствени усилия, таланти, воля, борбеност и необикновен стремеж към духовни познания.
Призванието й като певица се изразява още в детските й години, а на 20 години тя получава популярност граничеща с мит и идолизиране в България и Румъния. Обаче фактът, че е “ Made in Bulgaria “, както и политическата система в родината й, поставят планини от проблеми за преодоляване в осъществяването на световна кариера и интернационална популярност. И все пак, тя успява да ги превъзмогне донякъде и да получи признание като поп-джаз певица и киноактриса не само в България, но и в Австрия, Германия, Швейцария, Скандинавия и Америка.
Когато щастието й се усмихва и тя гастролира с луд успех в Лас Вегас, където шансовете й за кариера от голям мащаб и интернационално признание са пред вратата й и всякакъв род ангажименти я затрупват, точно тогава тя стига до съдбоносно прозрение и се отказва от такава кариера. Това свое решение Лиана е описала най-точно и искрено в книгата си “ Прозорец към Космоса” и в главата “ Какво означава понятието Духовен Учител”, тя разказва :
“ Моят живот е най-красноречивият и абсурден пример за това. При все че бях популярна певица, гастролираща по световните сцени, с външност, която внушаваше всичко друго, но не й духовност, аз имах само едно истинско и съкровено желание – да имам Духовен учител и да се отдам на духовни занимания. Когато в Лас Вегас бях на върха на успеха си и можех да стана “звезда една нощ” / според общоприетият израз за светкавичен успех/, тогава поставих на везните пред себе си въпросът, кое искам повече – слава или време за моите духовни занимания. Познавах доста световно известни звезди – певци и киноартисти, виждах техният живот и цената, която плащаха за да поддържат името и славата си. Това ми изглеждаше не само тъжно, а и направо глупаво. Бях вкусила вече от славата и усетила колко тежко и досадно бреме беше тя. А това, да подчиня целият си живот на благоволението на публиката, която днес шумно аплодира един, а утре бързо го забравя и се прехвърля на друг ми се струваше неоправдано и безсмислено. И аз направих своя избор. Съзнателно се отказах от кариерата на интернационална звезда и се ограничих в гастроли по луксозни хотели, вариетета и нощни клубове, за да печеля достатъчно и най-вече, за да имам време за себе си и за духовните си занимания и хобита, а те бяха много и най-разнообразни.”

През 70-те Лиана Антонова завършва училище по астрология в Лондон / и то поради липса на паспорт валиден за Англия, задочно, само чрез писма /, което в последствие й дава сила и има невероятно положително въздействие върху цялостния й светоглед и поведение в живота. Въпреки че по това време е още напълно активна в своят артистичен живот, астрологическото училище до голяма степен затвърдява решението й да се откаже от амбиции за интернационална кариера, ограничавайки артистичната си дейност в участия със свой собствен оркестър в престижни хотели, нощни клубове и вариетета, което за дълъг период й осигурява материална сигурност и необходимото време за духовните й занимания.
В годините които следват, Лиана Антонова се отказва и от намерението си да се занимава професионално с астрология. След кратък период на опит в тази посока, тя придобива нов поглед върху професионалното практикуване на астрология. Новото й отношение по този въпрос е, че тази велика наука и вложените усилия за изучаването й толкова години, заслужава по-добро приложение на придобитите знания. И отново дотогавашната актриса предприема радикални промени в живота си. Междувременно, Лиана е приела шведско гражданство, има съпруг швед, дом в Стокхолм, но решава да се върне в България, за да бъде близо до майка си в последните години от живота й.
Под силата на мощно оформилият се у нея през артистичният й живот духовен импулс, в родината си тя веднага започва и то с голям замах творчеството си като писател. Творчество, което се изявява като факел в мрака на излизащите от тоталитарния режим сънародници, жадни да знаят онова, което им е било забранявано дотогава. Лиана се чувства все по-сигурна,че може да бъде наистина полезна в своята страна, и че именно там, тя има много какво да даде и сподели от придобитите си знания с духовно гладните си сънародници. Дълго и старателно усвояваните през трийсет годишния й артистичен период знания по Астрология, номерология, Теософия, изучаваните езотерични доктрини на най-изтъкнатите от миналото и съвремието ни бележити духовни учители, трябваше да бъде споделено. И точно тогава целоживотната мечта на Л. Антонова се изпълнява – Духовните учители се появяват! Тяхната поява, макар и толкова жадувана, повлича след себе си събития, изпитания и страдания за нея от непредвидим характер….Защото трънлив и страдалчески е пътя на окултно духовният ученик поел пътя на Истината.
Появата на Духовните Учители в живота на Лиана Антонова предизвиква у нея щастлива еуфория и убеждението,че това което е очаквала през цялия си живот, вече се е изпълнило. Дотогавашната нагласа в духовното й развитие е била напълно повлияна от източните духовни учения, където постоянно се говори за гуру учители и през земния път на учениците и в духовно състояние от незримия свят.
Авторката допуска,че това й предразположение да очаква появата на такива в земният си път може да е било резултат от огромното разпространение на източна духовна литература в западния свят, където протича повечето от артистичният й живот, но е твърде възможно и да е носила латентни спомени и състояния на духа от “ миналото” си, което всеки човек притежава неосъзнато в себе си.
Много скоро обаче тя разбира,че появата на духовните учители, за добро или за лошо, само е “отключила вратата “за дългогодишни невероятни,необясними и непредполагаеми изпитания и страдания които последвали. Тези страдания и духовен опит стават причина Л..Антонова да разбере,че не може да се осланя на никакви съвети и послания от незримия свят, макар и да се представят за духовни,че трябва да вярва само в собствените си решения и умение да мисли, както и да търси неуморно отговорите на всичко преживяно, и в миналото, и в настоящето на сегашния си житейски път, чрез придобиване на лично духовно познание. Съзнателно и търпеливо изучава съвременните и вече достъпни за търсещият ги езотерични учения, докато по един естествен път на духовно развитие стига до Духовната Наука създадена от д-р Рудолф Щайнер – Антропософия. Тази наука постепенно й дава отговорите на всичките й въпроси и духовен глад, както и подрежда по убедителен начин дотогавашните й знания. Антропософията й дава да разбере изключително сложните взаимовръзки между човека и Духовният Свят, страхотната манипулация на която е подложено в духовното си незнание съвременното човечество, кара я да почувства като огромна лична отговорност и задължение да даде придобитото от своят личен страдалчески духовен опит на своите събратя, нещо, което е от още по-голяма важност за Духовния Свят, който с надежда и любов очаква съзнателното духовно одухотворяване на човека в хода на неговата еволюция.

Постоянните читатели на Л.Антонова ще забележат,че цялата духовна нагласа от по-миналите години и творчество, а именно да чака появата на Духовен Учител е променено. Напротив, тя все повече изтъква в по-късните си книги, че съвременното духовно развитие и дори посвещения , не изискват вече духовно ръководство, а по-скоро съзнателна ориентация към изучаване на някоя сериозна езотерична школа.
За разлика от по-ранните си книги, където авторката споделя личният си опит, в новите си творби тя непрекъснато подчертава значението на самостоятелно взетите решения и инициативи в живота, както и стремежът и положените усилия за духовно образование, вече като необходимост в ускорените времена в които живеем. И въпреки поговорката, че “Пътят е един, но улиците много”, тъй като съвременното изобилие от езотерична литература от различни епохи се явява наистина объркващо за непросветения достатъчно човек, авторката дава указания за съвременните духовни авторитети и учители, чиито учения в лекции и книги биха обогатили търсещия духовна храна човек.
Л.Антонова отбелязва, че най-често книгите й не се раждат под импулса да пише това, което тя би желала да каже, а се явяват като резултат и отговор на най-честите въпроси, които й отправят нейните читатели в писмата си. Така се появяват последните й две книги “ Всичко е поправимо само докато живеем” и “ Активен живот след смъртта или самота”, книги с духовно образователен характер в светлината на антропософията. Те се радват на огромен интерес в България, и двете са бестселъри, тъй като предлагат на достъпен език обяснения и информация на въпросите, които съвременния човек иска да знае и за които пита.
Писателката отбелязва също, че въпреки “спящото” човечество, голяма част от нейните почитатели и читатели, не са вече просто хора отправили въпрос за конкретна помощ на проблемите и страданията си, а са “търсещи”. Хора със съзнателен стремеж към духовно развитие и знания за истината, хора които питат и търсят къде да заложат своето доверие в избора на езотерични четива или знания. Затова в последните си две книги, Антонова пръска все повече светлина и дава информация по темите на доскоро грижливо пазените тайни в древните мистерийни школи, достъпни само за малцина избраници. Знания за произхода на човечеството, превъплощенията на Земята, ролята на деветте Ангелски йерархии в еволюцията на човека и нуждата от съвременно разбиране, че човекът е преди всичко духовно същество, което е свързано с Висшите незирими за сега светове по много сложен начин. Това човешко същество трябва съзнателно вече да потърси път към истински духовни знания, защото една от важните тайни на духовните светове е, че душите ни са държани в тях, но познанието за тези духовни светове, трябва да бъде постигнато само на земята. Времената са такива, че вече не е правилно човекът да заявява: “ Като има свръхсетивни светове, защо не ни се покажат и не ги виждаме с физическите си сетива”. Отговорът, който всяка истинска духовна наука дава е : “ Човешко същество, повдигни себе си до по-висшите сфери на духовния свят, като ставаш повече и повече духовно, така, че връзката ти с Духовния свят да може да се сравни с връзката ти със сетивния свят чрез фичицческите очи и уши”
Л.Антонова дава много информация в последните си две книги също, защо е наложително съвременния човек да не напуска земния си живот без верни духовни знания.Знания, които ще му осигурят духовните сили необходими за един интересен социален и интересен живот след земната смърт, през дългия период прекарван след това в духовната ни родина. Знания, които ще му осигурят и при новото му превъплъщение на земята силите, които той ще свали със себе си, за да се роди не само със здраво физическо тяло, но ще си донесе също сили на душата и ума, които ще му създадът възможностите за осъществяване на целите, уроците и опита, за които е слязъл от духовния свят на земята.
Обаче най-убедително в тези две книги писателката обяснява значението на придобиване правилно знание и разбиране делото на Христос и нашата връзка с Него. Разбиране, което е от повелителна важност да се постигне докато живеем на земята. Писателката твърди, че в 21-ви век незнаещият своят произход и цел на еволюцията си човек не е в безопастност, ако не положи известни усилия за придобиването на духовни знания. Душите ни трябва вече да започнат да чувстват нуждата от все повече разбиране, защо Христос е Спасителят на човечеството и, че не можем без силите, които ни дава. Тези сили, които ни свързват все по-мощно с Христовия импулс, не могат да се появят у нас без нашето съзнателно търсене и обвързване с тях. Колкото повече правилно разбиране за Христос поемем в себе си по време на земния си живот, толкова повече Той става наш водач през сложните мирови взаимоотношения след смъртта – когато напускаме земята и поемаме дългия път към Зодиака и, обратно, когато се връщаме към ново земно въплъщение. Колкото повече човек придобива през земния си живот верно разбиране за Христос и Неговото дело, толкова повече той се облича в нетленност и се издига до все по-високо Аз - съзнание. Това е именно мисията на Христос.
Появата на Христос на земята, Бога който слезе на земята и направи своята саможертва, за да спаси Аза на човека, е едно събитие от такава величина, че няма с какво да бъде сравнено. И трябва да се знае.
Замшсълът на последната книга на Л.Антонова ” Активен живот след смъртта или самота” бе, да даде на читателя едно настроение на сигурност и оптимизъм по отношение на земния живот, но вече с разбирането, че е крайно време човекът да промени своето мислене. Просто казано, да спре да приема и да си обяснява нещата с явленията само в рамките на своето обкръжение, на това което вижда, а да повдигне мисленето си до разбиране и изграждане на представи за Духовните светове, за Духовните йерархии и Същества, както и за своята връзка с тях. Време е, а и е необходимо съвременният човек да живее със съзнанието, че съдбата ни в настоящия живот, добра или лоша, е резултат от нашия минал земен живот. Да живее със съзнанието, че ако мирогледът на човека приживе е бил изграден само върху материалистически схващания, интереси, пълно отричане на Бог и съществуване на живот след смъртта, там, отвъд – в свят, където нищо вече не е като на земята, това, което съществува като живот, след време няма да е достъпно за него. Да се усещаш жив и буден, но да нямаш необходимото съзнание, за да схващаш съществата от този нов свят и да не можеш да общуваш с тях – това е много тъжно. ТОВА Е САМОТАТА. В Духовния свят, където няма смърт, самотата е равносилна на смърт.
Впрочем, в поместените отпред глави от книгата, всеки сам може да добие известна представа за съдържанието на темите които там се разглеждат.
Приятно четене и изживяване.